top of page
IMG-20210824-WA0004.jpg

Over ons

Waar, zoals de naam al doet vermoeden, de mens centraal staat, waar je onder de mensen kan zijn. Iets wat de eigenaar met de paplepel kreeg ingegoten.

Uw gastheer Fred komt uit de stad Utrecht, met voorouders uit de bekende volksbuurt Wijk C. Enkele portretten van deze voorouders hangen in dit eetcafé aan de muur.

 

Zo is zijn grootvader Louis te bewonderen, die door het leven ging met een illustere bijnaam "De Sponzenduiker".  Het doet vermoeden dat hij een uitstekend zwemmer was en zelfs in staat was om sponzen van de zeebodem op te duiken.  Het tegendeel was echter waar, Louis kan in het geheel niet zwemmen.

Ook diens moeder Antonia, de overgrootmoeder van de eigenaar dus, is te zien aan de muur. Ze werd geboren in het jaar 1849 en bereikte een hoge leeftijd waardoor ze door iedereen "ouwe Toos" werd  genoemd.

Bijna alle mensen in de Utrechtse volkswijken hadden een bijnaam. Dit kwam doordat de woningen klein en de gezinnen groot waren en het sociale leven dus voornamelijk buitenshuis plaatsvond. Men zag elkaar veelvuldig op straat en in het café . De wijkgenoten gaven elkaar bijnamen om duidelijk te maken om welke buurman het ging.

Geheel in het verlengde daarvan is Eetcafé De Mens, waar die oude homogene sfeer nog te vinden is en men onder het genot van een hapje en een drankje elkaar een passende bijnaam mag geven.

bottom of page